• 2013-11-15

     Nie przypominam sobie, kiedy ostatnio wrzuciłam tu jakiś przepis. Chyba minęło już trochę czasu. Zatem tym razem podzielę się z wami przepisem na najłatwiejsze spaghetti bolognese na świecie. Jest nawet szybsze w przygotowaniu niż wszystkie te sosy z torebek, które można znaleźć w sklepie. Zatem naprawdę polecam wypróbowanie mojej wersji w domu, a potem zastanowienie się, czy jest sens truć się chemią ,,instant". Smak prawdziwego sosu jest sto razy lepszy - jest też tani i każdy może sobie na niego pozwolić (zwłaszcza studenci :-) ). Zatem dość gadania, zabieramy się za nasze danie! / 

     *Well, I can't recall the last time I posted a recipe here. It's been quite a while. This time I'd like to share with you the easiest recipe for spaghetti bolognese ever. It's even faster than those ,,instant" spaghetti sauce that you can buy in a store. So I recommend to try this one at home, and then think if there is really any reason to eat those unhealthy food from packages. The taste of mine recipe is like hundread times better - it's also really cheap, so anyone can afford it (especially students :-) ). 
    So enough talking, let's make a dinner!
     
    Na początku składniki. Dla lepszego smaku zawsze używam świeżych ziół (z łatwością można je hodować w domu w kuchni): bazylia, oregano i rozmaryn. Ale bez obaw, mogą być też suszone.
    Na ok. 3-4 duże porcje spaghetti bolognese:
    - paczka makaronu spaghetti (miałam jakąś grubszą wersję)
    - zioła (wymienione wyżej)
    - mięso mielone (ok. 500g lub więcej)
    - przecier pomidorowy (ok. 400g) to najszybsza z opcji, mogą być też pokrojone świeże pomidory
    - ser na wierzch - miałam mozarellę, ale może być też zwykły starty żółty 
    - sól i pieprz
    - opcjonalnie: małe grzanki pieczone z oliwą z oliwek 
     
    *At first ingredients. For better taste I always use fresh herbs (all can be easily grown at home, in the kitchen): basil, rosemary and oregano. But no worries if you can use dried ones as well. 
    For about 3-4 big portions of spaghetti bolognese:
    - a pack of spaghetti pasta (I had some kind of thick one)
    - herbs (mentioned above)
    - minced meat (about 500g or more)
    - tomato puree (about 400g) is the fastest option, you can also use chopped and fresh tomatoes 
    - cheese for the top (I like it that way) - I used shredded mozarella, but can be also an ordinary yellow cheese
    - salt&pepper
    - additional: small toasts baked with olive oil
    1. Zacznij od mięsa. Rozgrzej patelnię z olejem (lub oliwą z oliwek), dodaj mięso, sól i pieprz. Mieszaj, aż zmieni kolor na blady (z różowego/czerwonego). /
     
     *1. Start with the meat. Heat the pan, add the oil (or olive oil) and then meat, salt and pepper. Stir until it gets pale (from pink/red).
     2. W międzyczasie ugotuj makaron. Następnie, gdy mięso mielone jest gotowe, dodaj na patelnię przecier pomidorowy i mieszaj razem. /

     *2. In the meantime boil pasta. Then when your minced meat is ready, add tomato puree on the pan and mix together.
     
    3. Dodaj do sosu pokrojone zioła (świeże, lub suszone). Mieszaj. W międzyczasie można wrzucić grzanki do tostera, lub przygotować je na drugiej patelni. /
     
    3. Add chopped herbs to the sauce (fresh or dried). Mix. In the meantime you can prepare toasts in the toaster or on the second pan.
     4. Zaczekajcie dosłownie moment, aż sos się zagotuje i już jest gotowe. Sprawdźcie, czy do smaku nie trzeba żadnych więcej przypraw (niektórzy robią sos spaghetti na ostro). Nałóżcie makaron, dodajcie sos bolognese, udekorujcie listkami świeżej bazylii, lub oregano. Na wierzch dodajcie trochę sera i małe tosty. Gotowe. Bon appetit. :-) /

     *4. Wait just a while until your sauce is boiled and then it's ready. Check if any spices are needed (some people make the spaghetti sauce spicy). Place your boiled pasta on the plates, add bolognese sauce, decorate with fresh leaves of basil or oregano. Add some cheese and small toasts. It's ready. Bon appetit. :-)
    Kategoria
    Different Themes
    Sztuka studiowania

    Osobisty blog, na którym znajdziecie wiele autorskich pomysłów i inspiracji dotyczących zdrowych przepisów, stylu życia, fotografii, czy poradników DIY.

    9 komentarzy:

    1. Właśnie ostatnio pomyślałam, że dawno przepisów tu nie było ;)

      OdpowiedzUsuń
    2. Mmm, ale ładnie wygląda! Aż się głodna zrobiłam :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Serio, tylko przecier pomidorowy i najprostsze przyprawy? A ja sie trulem tym z torebki (ale bez glutaminianu). Trzeba dzisiaj przywitac sie z rzeznikiem, dzieki za przepis :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. A tak się chwalił, że zdrowo gotuje - sos z torebki, wstyd :))

        Usuń
    4. Dziś zrobiłam, użyłam mięska mielonego z indyka, wyszło pysznie.

      OdpowiedzUsuń
    5. So lecker, da bekommt man ja gleich wieder hunger.

      OdpowiedzUsuń